Innostu ja onnistu -- aina uudelleen

Muistatko vielä, kuinka lapsena asioista innostuminen sai aikaan kihelmöivän olon, niin  ettei meinannut nahoissaan pysyä? Milloin viimeksi olet tuntenut tuon innostumisen tunteen, edes pienenä sykkeen nousuna tai haluna ryhtyä toimintaan? 




Kuuntelin "Työelämän timantteja"- podcastiä jokin aika sitten, missä Minna Vanhala-Harmanen Baronalta oli keskustelemassa työelämätaidoista. (nauhoitettu 08.04.2021) Keskustelussa hän nosti innostumisen yhdeksi merkittävistä taidoista työelämässä, sillä ihminen joka on innostunut ja kiinnostunut siitä mitä hän tekee, on yleensä aktiivinen hakemaan lisää tietoa ja taitoja työhön liittyen. 

Olen itsekin huomannut, että kiinnostus ja asioista innostuminen voivat saada lähes ihmeitä aikaan. Olisi varsin helppoa, jos innostuksen saisi lisättyä myös CV:hen yhtä näppärästi faktatietona kuten esimerkiksi käydyt kurssit. Valitettavasti näin ei ole, vaan on äärimmäisen vaikeaa todentaa työhakemuksessa sitä, kuinka innostunut ja kiinnostunut juuri tästä työpaikasta ja aiheesta on. Tässä tulee apuun toinen Vanhala-Harmasen mainitsema teema, nimittäin työntekijämaine. 

Meillä jokaisella on jonkinlainen maine työntekijänä yhteisössämme, halusimmepa sitä tai emme. Me annamme itsestämme jatkuvasti viestiä ympäritöömme niin sanomistemme kuin tekemistemme välityksellä. Millainen maine sinulla on? Oletko työpaikan ilopilleri vai jurnuttaja? Oletko ensimmäisenä mukana tekemässä uusia asioita ja muutosta vai otatko uudet toimintamallit viimeisten joukossa käyttöön, vasta sitten kun on aivan pakko? Mitä työtoverisi tai esihenkilösi sinusta kertoisi, jos häneltä kysyttäisiin suosituksia sinusta?

Entäs jos tuntuu siltä, että samaa hommaa on painettu jo vaikka kuinka kauan minkään muuttumatta ja työstä innostuminen on jokseensakin vaikeaa? Ei hätää, innostumista voi harjoitella. Voit koittaa löytää uusia näkökulmia omaan tekemiseesi. Voit asettaa itsellesi tavoitteita, joita pyrit saavuttamaan tietyn ajan kuluessa. Etsi itsestäsi ne asiat, mitkä motivoivat juuri sinua ja pyri niiden kautta innostumaan työhösi uudelleen. 

Millaiset asiat voisivat olla motivoivia? Oletko itsenäinen työntekijä, jota motivoi autonomian tunne? Vai etsitkö uusia kehittymisen kohteita ja janoatko kenties uusien asioiden oppimista? Entä jos sinulla on jo osaaminen hallussa ja tunne siitä, että hallitset tehtäväsi? Voisiko sinua tällöin motivoida uusien toimivampien työkalujen käyttöönotto tai tekemisen resurssien parantaminen?

Yksi asia on kuitenkin varma: työn on tunnuttava edes jollain tasolla merkitykselliseltä ja tärkeältä, jotta siitä voi innostua. Jos työllämme ei tunnu olevan kenellekään mitään merkitystä, on siitä innostuminen mahdotonta. Merkityksen työlle voi antaa jo pelkästään työtoverit, heidän antama tuki tai luottamus. Kun koemme olevamme osa yhteisöä, on sekin jo motivoiva tekijä. 

Reima Launonen kiteyttää kirjassaan Taistelu työstä: kohti inhimillistä työelämää, seuraavasti: "Kun työmme on motivoivaa ja mielekästä se tukee omaa kehitystämme ja saa meidät innostumaan. Eikä innostuksen tarvitse olla valtaisaa intohimon tunnetta, vaan se voi olla myös suomalaisille tyypillisempää vakaata ja jämptiä tekemistä, jossa onnistumisesta annetaan arvostava nyökkäys ilman hysteeristä juhlimista."

Onnistuminen työssä ei välttämättä vaadi innostumista, mutta innostunut tekijä onnistuu todennäköisemmin, sillä hän on usein valmis tekemään hieman enemmän kuin vain työn toimenkuvaan kuuluvat perusasiat. Samasta työtehtävästäkin voi innostua yhä uudelleen, kun etsii erilaista näkökulmaa tai kehittymisen mahdollisuuksia. Innostuminenkin on taito, jota voi opetella. 




Lähteet: Reima Launonen, Taistelu työstä: kohti inhimillistä työelämää (2019) 
            Podcast Työelämän Timantteja: Osaaminen ja työelämän trendit. 8.4.2021



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämää asiakaspalvelussa: empatia

Eikö työhyvinvoinnista ole puhuttu jo tarpeeksi?

Miksi jokaisen työntekijän yrityksessä tulisi työskennellä aspassa vähän aikaa?