Sammumaton mieli

Mielen tehtävä on tuottaa ajatuksia. Näitä ajatuksia me voimme puntaroida ja arvioida ovatko ne hyviä vai huonoja, uskommeko niihin vai emme. Jokaista ajatusta ei nimittäin kannata hyväksyä ja uskoa. 

Mieli on meinaan sellainen kaveri, joka ei välitä vaikka huutelisi meille törkeyksiä tai lannistavia ajatuksia. Se voi haukkua tyhmäksi ja laiskaksi välittämättä yhtään pitääkö väitteet paikkansa vai ei. On itse tietoisesti päätettävä, ettei näitä ajatuksia nyt kannata ottaa tosissaan, vaan on parempi hylätä ne ja heittää pois. 

Työelämässä mielen tuottamat ajatukset usein palvelevat tehtävistämme suoriutumista. Luova mieli pulppuaa ideoita ja hoidamme hankalatkin asiat helposti alta pois. Tosin sellainenkin tilanne on joskus tullut kesken asiakaspalvelutilanteen, että mieli lyökin tyhjää! Tuntuu, että kaikki ajatukset ovat kadonneet, eikä ole mitään pään sisällä. Onneksi nuo tilanteet ovat yleensä erittäin lyhyitä hetkiä. Vinkki: Jos näitä alkaa ilmaantua usein ja ne kestävät pidempään, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

Yksi kiusallisimmista mielen tekemistä ajatuskepposista tapahtuu yöaikaan. Kun mieli päättääkin, ettei nyt ole aika sammua nukkumaan, vaan alkaa pohtia maailman kummallisimpia asioita. Oletko kokenut tämän joskus? Koitat kovasti nukkua, mutta päässä pyörii kiivaana ajatus siitä kuinka pitkä se etäisyys maapallon ja marsin välillä olikaan? Eikä uni tule, ennenkö olet avannut Googlen ja hakenut tiedon sieltä. Aamulla et sitä tosin enää muista, kuten et sitäkään miksi se oli pakko saada tietää juuri silloin yöllä. 

Ja sitten ihan oma lukunsa ovat nämä luovan valaistumisen hetket, kun mielesi tekee suuren oivalluksen juuri, kun olet nukahtamaisillasi. Luovuuden puuska yllättää ja tuotat tekstiä tai musiikkia tai muuta taidetta aamun pikkutunneille asti etkä edes huomaa ajan kulumista. Mieli ikään kuin sammuttaa sisäisen ajantajun, muttei itseään. 

Onhan tällaisesta sammumattomasta mielestä tietysti ihan iloakin. Kun ideoita pulppuaa, niillä voi aina ilahduttaa työtovereita, sukulaisia ja ystäviä. Niitä voi lahjoittaa eteenpäin hyödynnettäväksi firman viestinnän tai markkinoinnin tai muun toiminnon puitteissa. Vielä kun ideoihin löytyisi jokin punainen lanka, niin että ne pystyisi yhdistämään vaikkapa jonkinlaiseksi liiketoiminnaksi, olis aika hieno juttu. Toiveajattelua, huutelee mun mieleni tälle ajatukselle. Olenhan nainen ja sanotaan, että naisen mieli on oikukas. 

Mielen harjoittaminen ja omien ajatusten kriittinen tarkastelu on kuitenkin suositeltavaa. Haasteet siinä ovat kaikille vähän erilaisia, mitään yleispätevää keinoa ei ole olemassa, mutta takaan, että jättämällä tv-viihteen vähemmälle ja vaikkapa lukemalla kirjoja pääsee hyvään alkuun. 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämää asiakaspalvelussa: empatia

Eikö työhyvinvoinnista ole puhuttu jo tarpeeksi?

Miksi jokaisen työntekijän yrityksessä tulisi työskennellä aspassa vähän aikaa?