Rakkaudesta rutiineihin


 Rutiineista puhuttaessa sävy on melko usein negatiivinen. Työpaikkailmoituksissa kysytään siedätkö rutiineja, ikään kuin ne olisivat jotain mitä on vaan pakko kestää. Toisaalta tietyllä totutulla tavalla työskentelevää henkilöä saatetaan kutsua kaavoihin kangistuneeksi, mikä antaa mielikuvan joustavuuden häviämisestä, kun työstä tulee rutiinia.

Rutiinit ovat kuitenkin tärkeä osa elämää. Lapsille opetamme tärkeät aamu- ja iltarutiinit jo mahdollisimman nuorena, jotta arki sujuisi mutkattomasti. Asioiden ennakoitavuus auttaa niin lasta, kuin aikuista siirtymään oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä tehtävästä toiseen. Samalla varmistetaan, että kaikki tärkeät toimet tulee hoidettua. 

Hyvinvointivalmentajat puhuvat mieluummin ravinto- ja liikuntatottumuksista, kuin rutiineista, mutta samasta asiasta niissäkin on kyse. Säännöllisesti tehtävistä, samanlaisina toistuvista toimista. Kun liikunnasta tulee toistuva rutiini, on sen suorittaminen helpompaa: ei tarvitse kuluttaa aikaa sen miettimiseen  pitäisikö, jaksaisiko ja voisiko liikkua ja millä tavalla. Sitä vaan tottumuksesta vetää lenkkarit jalkaan ja lähtee lenkille, kun sen aika on. 

Rutiinit luovat rungon kaikelle arjen tekemiselle, lukujärjestyksen elämälle. Siksi niihin tulisi kiinnittää myös positiivista huomiota. Myönteiset rutiinit elämässä vapauttavat kapasiteettia myös luovalle toiminnalle. Kun normaalit asiat elämässä voi laittaa ikään kuin automaattiohjaukselle, jää mielelle tilaa synnyttää uusia ajatuksia ja luoda uusia innovaatioita. Puhumattakaan siitä, kuinka halutessasi oppia jonkin uuden taidon tai kehittyä jossain asiassa, liittämällä opettelun jo olemassaoleviin rutiineihin moninkertaistat onnistumisen mahdollisuuden  

Minä rakastan rutiineja ja sitä, kuinka ne helpottavat elämääni.  James Clearin kirja - Pura rutiinit atomeiksi, vahvisti minulle sen, kuinka paljon tarvitsen rutiineja voidakseni hyvin. Teos myös auttoi ymmärtämään uusien rutiinien luomisen tarpeellisuuden. Suosittelen tutustumaan kyseiseen kirjaan, ihan itsesi vuoksi. 

Rutiinit auttavat säilyttämään toimintakyvyn myös muuttuvissa olosuhteissa. Silloin, kun elämä koettelee ja arjesta selviämisessä on haasteita, rutiinit pitävät rungon kasassa.  Olen kuullut sanonnan, jonka mukaan tottumus on toinen luonto. Niinhän se on, asiat joita totumme tekemään, tulevat meiltä luonnostaan. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämää asiakaspalvelussa: empatia

Eikö työhyvinvoinnista ole puhuttu jo tarpeeksi?

Miksi jokaisen työntekijän yrityksessä tulisi työskennellä aspassa vähän aikaa?